Zanimljivosti o Rusiji

Zanimljivosti o Rusiji
 
 1. Sa površinom od 17.075.400 km2, Rusija je najveća država na svetu, a sedma na svetu po broju stanovnika.
 2. Rusija ima najdužu granicu na svetu, graniči se sa 14 zemalja: Azerbejdžan, Belorusija, Kina, Estonija, Finska, Gruzija, Kazahstan, Severna Koreja, Letonija, Litvanija, Mongolija, Norveška, Poljska, Ukrajina.
 3. Prostire se u 11 vremenskih zona.
 4. Rusija je multinacionalna država, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine u Rusiji je izdvojeno 180 nacionalnosti.
 5. Rusija se smatra evropskom zemljom, ali 75 posto njene teritorije nalazi se u Aziji.
 6. Rusija je jedina država na svetu koju zapljuskuje 12 mora.
 7. Rusija ima najmanje 15 tajnih gradova. Oni nisu prikazani na kartama i do njih nema putokaza.
 8. Rusija je dom najhladnijeg naseljenog mesta na svetu – Ojmjakona – u kojem je 1933. godine zabeležena temperatura od čak – 67.7 ° Celzijusa.
 9. Moskva je najveći grad u Evropi populacije 10.5 miliona i ima najviše milijardera na svetu.
 10. Sibir zauzima oko 5,2 miliona kvadratnih kilometara, 25% šuma na svetu nalazi se u Sibiru.
 11. Zapadna Sibirska Ravnica je najveća ravnica na zemlji.
 12. Ukupna dužina zidova Kremlja je 2.235 metara.
 13. Jezero Bajkal je najdublje jezero na svetu i najveći rezervoar slatke vode na Zemlji. U njemu živi oko 1,700 biljnih i životinjskih vrsta, od kojih se dve trećine ne mogu pronaći nigde drugde.
 14. Planinski lanac Ural, koji razdvaja Rusiju na evropski i azijski deo, najstariji je planinski lanac na svetu.
 15. Gradski park u Moskvi mnogo je veći od najvećih gradskih vrtova metropola. Ismailovski park površine je 15,35 kilometara kvadratnih i samim tim je šest puta veći od Central parka u Njujorku.
 16. U Rusiji postoji oko 600 univerziteta.
 17. Samo u gradu Sankt Peterburgu nalaze se 221 muzej, 2.000 biblioteka, više od 80 pozorišta, preko 100 koncertnih dvorana i veliki broj ustanova kulture.
 18. Ukoliko biste proveli po 2 minuta ispred svakog eskponata u muzeju Ermitaž, trebalo bi vam oko 6 godina za sve.
 19. Ruska državna biblioteka je najveća u Evropi i druga u svetu, nakon Kongresne biblioteke u SAD, nalazi se u Moskvi, a osnovana je 1862. godine.
 20. Moskovska Katedrala Hrista Spasitelja sa 105 m visine, najviša je pravoslavna crkva na svetu.
 21. U jednom malom mjestu u Rusiji, nalazi se hram svih vera, mesto u kojem su sve vere spojene u jednu i jedini je takav hram na svetu.
 22. Prema podacima magazina Forbs iz 2015. godine, Moskva se nalazi na drugom mestu kada se u obzir uzmu gradovi sa najvećim brojem milijardera. U glavnom gradu Rusije ih živi 68, dok ih jedino više ima u Njujorku – 78.
 23. Rusija je drugi najveći proizvođač nafte u svetu. Na prvom mestu se nalazi Saudijska Arabija sa 10,9 miliona barela dnevno.
 24. Transsibirska železnica je najveća železnica na svetu – mreža železnica koje spajaju Moskvu i evropski deo Rusije sa Dalekim Istokom – Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Glavna trasa železnice saobraća između Moskve i Vladivostoka preko Sibira, dugačka je 9.288 kilometara i građena je od 1891. do 1916. godine. Zanimljivo je da se proteže na preko osam vremenskih zona, a potrebno je sedam dana da se pređe cela dužina železnice.
 25. Ruski plinski, naftni i ostali cevovodi imaju ukupnu dužinu od 259.913 kilometara, što znači da mogu šest puta okružiti planetu Zemlju!
 26. Ruski naučnici izmislili su TV, elektronski mikroskop, helikopter, bombarder, video-rekorder, fotografiju u boji, veštačko srce, benzinski motor, kombajn, pištolj, sintetičku gumu, radio, bušilicu, projektor, periodni sistem elemenata, električnu podmornicu, deterdžent i još mnogo drugih stvari.
 27. Jednu od najpopularniji igrica Tetris kreirao je ruski programer Aleksej Pazhitnov.
 28. Rusija nikada nije imala robove.
 29. Subotnik je dan kada stanovnici ruskih gradova dobrovoljno čiste i sređuju ulice. Tradicija je započela nakon revolucije, ali je nastavljena do danas.
 30. Ime Crvenog trga nema veze s komunizmom, nego potiče od reči “krasni”.
 31. Ruske novčanice, jedne su od retkih koje na sebi imaju Brajevo pismo za slepe osobe.
 32. Iako hrišćani čine velik deo populacije, Rusi Novoj godini pridaju veći značaj nego Pravoslavnom Božiću.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja