I Rusija ima svoju veneciju

I Rusija ima svoju Veneciju

St. Peterburg

Postoji dobar razlog zašto se grad naziva raznim imenima: „Venecija severa“, „Severna Palmira“, „Carska lavra“, „Evropska kulturna metropola“ ili „Piter“ kako ga mnogi od milošte zovu…Grad je jedinstven i neponovljiv… jedan od najlepših gradova na svetu. .

St. Peterburg je 1703.god. osnovao Petar I. Kao mladić je studirao u Evropi i zaljubio se u zapadnu kulturu, običaje i arhitekturu. Zato je po povratku u Rusiju odlučio da sagradi grad sličan evropskim metropolama. Sankt Peterburg često nazivaju „Biser severa“ ili„Severna Venecija“ jer gradom dominira italijanska arhitektura 18. veka, ali i zbog brojnih kanala i čak 42 ostrva. Najveći pečat gradu dao je italijanski arhitekta Bartolomeo Frančesko Rastreli.

U periodu od 1712. do 1918. god. Sankt Peterburg je bio glavni grad Rusije. S 5 miliona stanovnika, ovaj grad je danas drugi po veličini u Rusiji. Zahvaljujući svojoj poziciji predstavlja i najvažniji trgovački i transportni centar Rusije. Prostire se na obali Baltika, na ušću reke Neve u Finski zaliv.

Kroz istoriju je više putao menjao ime. Grad je dobio ime po Petrovom svecu zaštitniku, Simonu Petru. Kratko vreme je nosio holandsko ime Sankt Piterburh, koje je kasnije promenjeno u nemačko Sankt Peterburg. Posle izbijanja Prvog svetskog rata, ime je promenjeno u Petrograd, nakon Lenjinove smrti 1924. godine postaje Lenjingrad kako ga mnogi zovu i danas, a nakon referenduma i raspada Sovjetskog Saveza, gradu se vraća prvobitno ime St. Peterburg.

Sankt Peterburg je dugo bio prestonica ruskih careva koji su ovom gradu poklonili izuzetno bogatstvo, o čemu svedoče brojne građevine i spomenici. Carski grad je s brojnim palatama i muzejima poznat i po vrsnim umetnicima sa baletske, operske i pozorišne scene. Grad ima blizu 250 muzeja i 4.000 zaštićenih spomenika, dok je pod zaštitom Uneska širi centralni deo i blizu 2.400 građevina. Sam grad ima reputaciju svetskog centra istorije književnosti, muzike i pozorišta.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja