Poslovni običaji u Rusiji

Poslovni običaji u Rusiji

 

Poznavanje kulture i običaja naroda sa čijim stanovnicima želite da ostvarite kontakt je veoma važno. Evo šta treba da znate ukoliko je Vaš budući poslovni partner iz Rusije:

Sve crno na belo

Rusi su u poslu vrlo često impulsivni i zato usmene dogovore ne shvataju ozbiljno. Pa ukoliko zaista želite da postignete dogovor o konkretnom poslu, postarajte se da sve usmene dogovore i formalizujete na papiru i sa odgovarjućim potpisom.

Oslovljavanje sa gospodin/gospođa

Rusi kao i drugi istočni narodi se obavezno rukuju prilikom prvog susreta i kažu svoje ime. U skladu sa stranim običajima, prihvatili su oslovljavanje sa gospodin/gospođa u poslovnim odnosima. Inače, međusobno ne razgovaraju na ovako formalan način. Zato poslovnog partnera možete da oslovite sa „gospodin“, odnosno „gospođa“ ukoliko je u pitanju ženska osoba.

Ime oca je važnije od prezimena

Rusi se međusobno oslovljavaju imenom i imenom po ocu (имя отчества). Dakle, ukoliko je ocu Andreja Sorokina ime Vladimir, oslovićemo ga sa „Andrej Vladimirovič“. Ukoliko ne znamo ime oca, možemo ruskog partnera osloviti i sa „gospodin“ odnosno „gospođa“ i dodati prezime. Ime po ocu je obavezno samo u Rusiji –tim manirima iskazuju poštovanje. U inostranstvu, Rusi ne komplikuju i prilagođavaju se ondašnjim poslovnim manirima.

Rusi pridaju značaj titulama i vizit kartama

Vizit karte (визитная карточка) su obavezne. Zbog lakšeg razumevanja i pre svega boljeg utiska, možete podatke na jednoj strani da zapišete na ćirilici. Ne zaboravite da Rusi na vizit karte upisuju i svoj stručni naziv, pogotovu ukoliko je on viši od njihovog obrazovanja. Posebna pažnja se pridaje predstavljanju svih učesnika na sastanku i naglašavanju njihovih titula. Nekorišćenje titula smatra se nekulturnim postupkom, te je stoga poželjno da zapamtite titule koje se nalaze na vizit kartama, a profesionalno je i da se postarate da imate titule i na svojim vizit kartama.

Lični kontakti imaju prednost

Rusi prednost daju komunikaciji uživo i posao grade na dobrim ličnim odnosima. Telefonski razgovori dakle nisu pravi pristup kojim ćete Rusa ubediti za posao: prednost imaju lični kontakti, govor tela i pregovori. Dok razgovarate s ruskim poslovnim partnerom, važno je održavati kontakt očima. Tako ćete ostaviti utisak sigurne osobe, osobe od poverenja.

Odelo čini čoveka

Rusi su skloni da prve utiske o čoveku donose na osnovu odela koje nosi. Najbolje rešenje su konzervativna poslovna odela. Pobrinite se i za cipele jer se one smatraju jednim od statusnih simbola.

Tačnost je osobina koja se ceni

Sastanke uvek zakažite unapred i budite tačni. Nenajavljene posete u kancelariji nisu poželjne, kao ni kašnjenje.

Dobar utisak ćete ostaviti ukoliko znate ruski jezik ili barem nekoliko ruskih poslovnih fraza. Njima je izuzetno drago kada govorite njihovim jezikom jer su jako ponosni na svoju zemlju. Ali vodite računa, ukoliko započnu razgovor na Vašem ili engleskom jeziku, a Vi insistirate na ruskom jeziku, možete izazvati pometnju i nelagodnost koja će sastanak odvesti u pogrešnom pravcu.

Žene u poslu

Na žene u poslu se još uvek gleda sa skepticizmom. Zato je važno, pogotovu kada je poslovni partner starija osoba, da imate u vidu ovu moguću barijeru. Stariji Rusi su još uvek jako tradicionalni, dok su mladi menadžeri liberalniji.

Profesionalnost je uvek na ceni

Imajte u vidu da su Rusi poznati po gostoljubivosti i profesionalnosti. Kada su poslovni sastanci završeni, oni povedu računa da tokom svog boravka strani poslovni partner provede vreme u Rusiji na koristan, ali i zabavan način.

U slobodno vreme možete s njima razgovarati o kulturi i umetnosti.To su njihove neiscrpne teme i od njih ćete uzgred i mnogo toga naučiti. Izbegavajte teme i priče s negativnom konotacijom i pokažite im da znate mnogo toga o njihovoj istoriji, geografiji i kulturi. To će sasvim sigurno ostaviti dobar utisak.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja