ENGLESKA, VELIKA BRITANIJA ILI UJEDINJENO KRALJEVSTVO?

Engleska, Velika Britanija ili Ujedinjeno kraljevstvo

 
O čemu je, zapravo, reč kada govorimo o Engleskoj, Velikoj Britaniji ili Ujedinjenom kraljevstvu? Da li je u pitanju jedna država ili ih je više?

Puno i zvanično ime države je Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), što Britanci popularno skraćuju u UK.

Ujedinjeno kraljevstvo (the United Kingdom) je, tako, država sastavljena iz četiri samostalna entiteta: Engleske (England), gde živi najveći broj stanovnika i čiji je glavni grad London, Škotske (Scotland), Velsa (Wales) i Severne Irske (Northern Ireland). Upravo zato ne smemo svo stanovništvo Udruženog kraljevstva nazivati Englezima, već prema entitetu u kome žive: Englezi (the English), Škoti (the Scottish), Velšani (the Welsh) i Severni Irci (the Northern Irish). Uprkos glasinama da se ovi narodi međusobno baš i ne vole, ali i činjenici da međusobno retko iskazuju prijateljsku naklonost, gotovo svi imaju britanski pasoš i britanski su državljani.

A šta je Velika Britanija (Great Britain)? To je geografski, a ne politički pojam. To je najveće ostrvo u Britanskim ostrvima (the British Isles), na kome se nalaze Engleska, Škotska i Vels.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja