Vreme je za Rio!

Vreme je za Rio!

 
….i još nekoliko razloga da posetite Brazil.

Još dva dana su ostala do čuvenog karnevala u Riju, kada se grad menja u Cidade Maravilhosa,tj.Čudesan grad čije ulice odjednom preplavi more kostima, perjanica, blještavih perli, veselih povorki tzv. Cordao da Bola Preta, dok posvuda odjekuju zvuci sambe…ali postoji još mnogo razloga zašto vredi posetiti ovu prelepu zemlju.

Predivne brazilske plaže

Možete birati između stotinu ostrva sa više od 2000 peščanih plaža. Najbolja plaža na svetu, prema izboru Trip Advisora, nalazi se upravo u Brazilu i zove se Baia do Sancho.

Jedino ostrvo koje vam Brazilci nikada neće preporučiti je Ilha de Queimada Grandeili Ostrvo zmija jer je jedno od najsmrtonosnijih mesta na svetu, čiji je glavni stanovnik zlatna zmija otrovnica. Legenda kaže da je upravo na ovom ostrvu zakopano blago i čeka najsmelijeg da ga otkrije.

Većina brazilskih ostrva su zapravo prirodni rezervati, gde možete da posetite skloništa gigantskih kornjača, zaplovite do zaliva delfina, jedrite na talasima predivnog mora ili uživate na predivnim peščanim plažama koje uveče preplave zvuci ritmične brazilske muzike.

Prirodne lepote

Brazil ima najveći biodiverzitet na svetu – najviše vrsta biljaka, kao i slatkovodnih riba i sisara.

Može da se pohvali sa čak 62 prirodna parka i više od stotinu prirodnih rezervata. Jedna od najpoznatijih lepota Brazila su svakako slapovi Foz de Iguaçu. Skoro 300 odvojenih slapova pada u dubinu do 80 metara stvarajuću veliku buku, pa se čuje na udaljenosti većoj od 25 kilometara.

U svetska prirodna čuda ubraja se i Amazonska prašuma. Dom najveće zmije na svetu – anakonde. Avanturisti mogu da se upuste i u avanturu spusta čamcem po reci Amazon koja je druga reka u svetu, a najveća po količini vode ili da se osmele na izlet u džunglu.

Gradovi

Većina Brazilaca živi u gradovima i zato su gradovi izuzetno gusto naseljeni. U najvećem gradu Sao Paulu, živi čak 20 miliona ljudi. Grad je veliki kulturni centar s dominantnim italijanskim, portugalskim i afričkim uticajem. Sao Paulo je poznat po svojoj raznovrsnoj i ukusnoj kuhinji, muzejima i festivalima, a od znamenitosti se posebno izdvaja Metropolitanska katedrala, jedna od pet najvećih neogotskih građevina na svetu.

Omiljenija destinacija turista je ipak Rio de Žaneiro. Nadaleko poznat po svojim čudesnim plažama, slavnom stadionu Marakana, jednim od najvećih stadiona na svetu, boemskim četvrtima sa izvrsnom gastronomskom ponudom i ritmičnom muzikom, kao i po nacionalnim parkovima Floresta de Pedra Branca i Floresta da Tijuca, gde možete na 700 metara nadmorske visine da se divite izvanrednom pogledu na ceo grad. Ovi parkovi su zapravo dve najveće šume na svetu u urbanom području. Čuvena impozantna skulptura Hrista Spasitelja (Cristo Redentor) je jedna od sedam novih svetskih čuda. Nalazi se na 709 m nadmorske visine, na brdu Korkovadu. Visoka je 38 metara, a njena izgradnja je trajala čak pet godina.

Salvador, prva prestonica Brazila, odnosno Salvador São Salvador da Baía de Todos os Santos (njegov pun naziv) što u prevodu znači „Sveti spasilac zaliva svih Svetih“, potpuno će Vas očarati ostacima kolonijalne arhitekture i pevanjem koje se čuje sa svih strana.

Brazilska muzika

Muzika je stalni pratilac. Bez igranja i muzike se život u Brazilu uopšte ne može zamisliti. Kao i ljudi, tako je i ritam magična mešavina evropskih, afričkih i starosedelačkih uticaja. Zabava do ranih jutarnjih sati Vas čeka na svakom koraku.

Brazilska hrana i piće

Brazilci obožavaju meso, vole da ga peku na žaru. Najviše upotrebljavaju crni pasulj (feijão preto) i pirinač kao prilog ili od njih pripremaju brojna glavna jela, u kombinaciji s povrćem, mesom ili morskim plodovima. Jelima od mesa ne sme da nedostaje prilog, to je načešće farofa (jelo iz tapiokine moke) ili sladak krompir (yam). Za kuvanje upotrebljavaju kokosovo mleko ili ulje. Brazilska hrana nije ljuta, iako je čili nezamenjiv dodatak na stolu. Svaki obrok ima salatu, dok se glavni obrok obično završava izvrsnim poslasticama i pravom brazilskom kafom.

Neizostavan deo svake zabavne večerije caipirinho – nacionalni koktel od soka limuna, šećera i cachaçe – odlične rakije koja se pravi od šećerne trske. Kako bi se rashladili tokom vrućih dana, Brazilci najradije konzumiraju pivo – cerveja. Na ulici se može u svakom trenutku kupiti vitaminski napitak od najraznovrsnijeg tropskog voća u svim bojama i oblicima.

Reč Brazil inače potiče od drveta latinskog naziva caesalpinia echinata koje je nekada bilo rasprostranjeno duž brazilske obale. Na portugalskom se ovo drvo zove pau-brasil, gde reč “brasil” ima značenje „crveno kao žeravica“.

Ukoliko se odlučite da posetite Brazil, imajte u vidu i sledeće: Brazil je jedina zemlja u Južnoj Americi u kojoj se govori samo portugalskim jezikom. Brazil se proteže na čak tri vremenske zone. U Brazilu je neobično da se plaća u gotovini. Skoro svi plaćaju kreditnom karticom. U Brazilu niko ne stiže na vreme, pa su kašnjenja od 2 do 3 sata potpuno normalna stvar.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja