Lisabon je uvek prava odluka

Lisabon je uvek prava odluka

 
Lisabon je suncem obasjan stari grad,na obali Atlantika, bogat kulturnim znamenitostima. Mesto koje Vas naprosto mami da ga istražujete. Ovde svako može pronaći nešto za sebe – od kulturnih znamenitosti i prelepih plaža do nezaboravnog noćnog provoda. Lisabon je glavno, a ujedno i najveće portugalsko mesto i najzapadniji grad u Evropi.

Arhitektura grada je novijeg datuma jer je grad 1755.godine doživeo jedan od najgorih potresa u istoriji. Atmosfera u celom gradu je pozitivna, ulice su široke, a tu su i stari kvartovi koji dočaravaju duh pravog Lisabona. Stari Lisabon je sav u kaldrmisanim putevima, što gradu daje posebnu draž. Lisabon se prostire na sedam brda, ali je većina dešavanja koncentrisana u okrugu Baisha, u regiji Tejo – glavnoj oblasti za šoping i biznis.

Grad je bogat muzejima, a posebno su zanimljivi Muzej portugalskih mozaika iz pločica i Narodni kočijaški muzej, u kojem se nalazi jedna od najvećih kolekcija kraljevih kočija na svetu.

Lisabon je jedino evropsko glavno mesto koje leži blizu peščanih plaža. Najlepše plaže su Portinho da Arrabida, Guincho i Meco koje su od centra grada udaljene svega 30 minuta. Osim plaža, grad može da se pohvali i najvećim akvarijumom u Evropi “Oceanário de Lisboa”, koji sadrži pet miliona litara vode s predivnim i raznovrsnim morskim svetom, zoo-vrtom koji ima preko 335 različitih životinjskih vrsta, kao i najdužim mostovima u Evropi, visećim mostom „25. аpril“ i mostom Vasco da Gama, koji su često proglašavani najlepšim mostovima u Evropi.

Idealno vreme za posetu

Lisabon je jedan od najtoplijih evropskih gradova i zato ga možete posetiti tokom cele godine. Proleće i leto su veoma topli, dok su jesen izima pretežno kišoviti i vetroviti,a temperatura retko pada ispod 5 stepeni.

Znamenitosti grada: Kula Belem, spomenik portugalskog moreplovstva, Zamak São Jorge sa veličastvenim pogledom na ceo Lisabon, katedrala Santa Maria Maior, Manastir Mosteiro dos Jerónimos, pravi primerak pozne portugalske gotike koji je pod zaštitom Uneska, palata Belém, toranj Vasco da Gama i impozantan spomenik Padrão dos Descobrimentos, jedan od najprepoznatljivijih simbola Portugala.

Strogi centar grada krasi veliki broj trgova, muzeja, kafeterija i restorana. Tri najpoznatije četvrti u tom delu grada su: Baixa-Chiado gde je pešačka zona i gde se nalazi veliki broj trgova, kao i čuveni muzej dizajna, četvrt Bairo Alto poznata po odličnom noćnom provodu i Alfama, stari deo grada koji karakteriše zamak Sao Jorge s kojeg se pruža predivan pogled na grad.

Turistima je posebno zanimljiv Belem, staro naselje u zapadnom delu Lisabona.Ovde se nalazi veliki broj znamenitosti, poput Mosteiro dos Jeronimos u sklopu kojeg je crkva u kojoj počiva Vasco da Gama, Belem kula (Torre de Belem), te Padrão dos Descobrimentos odnosno spomenik posvećen moreplovcima, koji predstavlja brod s princem Henrijem na pramcu, iza koga se nalaze statue poznatih moreplovaca, svetaca kao i ostalih koji su imali udeo u zlatnom dobu otkrića. U Belemu se nalazi čuvena poslastičarnica u kojoj se može probati najbolji portugalski slatkiš, čuveni belemski kolač Pasteis danata. Ovaj recept su stari monasi još pre 200 godina preneli obližnjoj pekari, današnjoj poslastičarnici Antiga Confeitaria de Belem koja je najpoznatija ne samo u naselju Belem, već i u celom Lisabonu. Lako ćete je prepoznati, ispred nje je uvek red od nekoliko metara.

Portugalska kuhinja je pravi raj za ljubitelje ribe, dobrih vina i tradicionalnih deserta. Pored ribljih specijaliteta, omiljeni tradicionalni lisabonski specijaliteti su puževi (caracóis) i zečetina. Obavezno treba probati i odlična portugalska vina, čuveni porto, ali i vina sa Madere. Restorani su obično porodični i mali lokali, i nisu preskupi. Pored odlične lokalne kuhinje, možete da pronađete i dobre restorane s brazilskom i afričkom kuhinjom.

Noćni život u Lisabonu rezervisan je za četvrt Bairro Altu. U ovom delu grada se nalaze mnogi restorani, barovi i diskoteke. Odlično se možete zabaviti i u ulici “Pink street” (Rua Nova do Carvalho) u kojoj se nalaze brojni barovi i klubovi. Ulica je naziv dobila po tome što je ofarbana pink bojom, a po ponoći ovde postaje veoma živo. Odlična atmosfera je i u barovima s tradicionalnom, muzikom uživo – fado, koja podrazumeva pevačicu i gitaristu. U suštini, na svakom koraku ćete pronaći restorane sa fado izvođačima, ali kako su mnogi vrlo skupi i nisu kvalitetni, najbolje je potražiti preporuku za restoran s dobrom fado muzikom. Vredan pomena je i Klub Lux koji važi za najstilizovaniji klub u Lisabonu i koji je stekao svetsku slavu zahvaljujući suvlasniku kluba, čuvenom glumcu Johnu Malkovichu.

Lisabon ima mnoga mesta koja su stvorena za relaksiranje i uživanje u pogledu i trenutku. Pravi izbor je bar Park koji se nalazi na krovu parking zgrade u Lisabonu, odakle se pruža fantastičan pogled na ceo grad. Podjednako ćete uživaćete u pogledu i sa ogromne terase restorana Portas do Sol. Za ljubitelje šopinga, Baiša je pravo mesto. Skoro na svakom koraku su prodavnice suvenira. Od šoping centara tu su Vasko da Gama i Kolombo. A za one koji žele luksuznu garderobu, bulevar Avenida da Liberdade je pravi raj jer se tu nalaze prodavnice s priznatim modnimi brendovima poput Louis Vuitton, Prada, Burberry i mnogi drugi. Prodavnice sa internacionalnim brendovima se mogu naći i u četvrti Kjado i Principe Real.

Grad je veoma dobro povezan, tako da se lako i brzo može obići. Osim metroom i autobusom, možete se opredeliti i za razgledanje grada žičarama.

Lisabon je popularno mesto i za ljubitelje golfa i fudbala. Grad je zbog povoljne klime i dobrih travnatih površina omiljen igračima golfa, i ima nekoliko modernih golfskih terena. Svakog leta se u novembru ili decembru odvija golf maraton. Razvijen je i fudbal, pa je pravi izazov za ljubitelje ovog sporta razgledanje sportskih stadiona na kojima treniraju najpoznatiji portugalski klubovi, Sporting i Benfica.

Kada se umorite od Lisabona, možete istražiti i obližnja mesta do kojih se lako stiže vozom. Prva preporukaje Sintra, za koju mnogi tvrde da je dobro čuvana tajna Lisabona. Sintra predstavlja brdovito-šumoviti predeo, u kome se nalazi mnoštvo dvoraca i palata starih po nekoliko stotina godina, među kojima je najpoznatiji Palacio de Pena.

Zanimljiva mesta su i Eštorila i Kaškaiša koja su, uprkos tome što se nalaze veoma blizu, poprilično različita.Eštoril karakterišu dugačke plaže i atraktivni hoteli, dok je Kaškaiš turističko mesto na obali Atlantskog okeana, prepoznatljivo po peskovitim uvalama, šetalištima restoranima i barovima.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja