Nemačka - o mercedesu, Nobelu, Bachu...

Nemačka - o mercedesu, Nobelu, Bachu
 
 1. Nemačka je jedna od najgušće naseljenih zemalja na svetu, sa skoro 81 milion stanovnika. Ukoliko izuzmemo Rusiju koja se prostire na dva kontinenta, Nemačka je najnaseljenija zemlja Evrope.
 2.  
 3. Gradovi Ahen, Regenzburg, Frankfurt na Majni, Nirnberg, Vajmar, Berlin i Bon su svi u jednom periodu u istoriji bili prestonica Nemačke. Nakon pada Berlinskog zida, Berlin je 1990. godine ponovo postao glavni grad ove zemlje.
 4.  
 5. Sa površinom od 891 kvadratnog kilometra, Berlin je devet puta veći od Pariza.
 6.  
 7. Nemački je zvanični jezik u pet zemalja: Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Luksemburgu i Lihtenštajnu.
 8.  
 9. Nemačka ima više od 12.000 kilometara autoputeva. Prva je zemlja koja je počela da ih gradi 1932. godine. Danas, 65 procenata autoputeva nema ograničenje brzine, međutim vozači su disciplinovani pa oprezno voze na autoputevima.
 1. Nemačka Ima 5.752 muzeja i galerija, oko 450 pozorišta i operskih kuća, u kojima se godišnje izvede oko 2.500 različitih predstava. Ima oko 400 ZOO vrtova što je najviše na svetu.
 1. Berlinski Zoološki vrt je najveći zoološki vrt u svetu, kako u pogledu broja vrsta (1.500) tako i životinjske populacije (14.000).
 1. Nemačka poseduje više od 150 dvoraca, od kojih su najčuveniji dvorci u Bavarskoj.
 1. Nemci su zaslužni za otkrića insulina, klarineta, džepnog sata, automatskog kalkulatora, sijalice, televizije , parafina, benzina, benzinskih i dizelskih motora, raznih delova automobila, motocikla i LCD ekrana.
 1. Prva knjiga se štampala u Nemačkoj.
 1. Nemci su dobili 102 Nobelove nagrade.
 1. Po broju patenata i zaštite autorskih prava je na 1. mestu u svetu.
 1. Najstarija svetska štedionica osnovana je u Oldenburgu 1786. godine.
 1. Ulm Katedrala je najviša crkva na svetu, sa 161,53 metara visine.
 1. Pojam “ekologija” prvi je skovao nemački biolog Ernst Haeckel 1866.godine.
 1. Tradicija Božićne jelke nam dolazi upravo iz Nemačke.
 1. Nemačka je drugi po redu svetski proizvođač automobila, odmah nakon Japana.
 1. Većina taksija u Nemačkoj su Mercedesi.
 1. Najveća železnička stanica u Evropi je u Berlinu i svakodnevno kroz nju prođe 1.100 vozova.
 1. U ovoj zemlji postoji preko 300 različitih vrsta hleba, čak postoji i muzej posvećen hlebu.
 1. Postoji preko 1.000 vrsta kobasica u Nemačkoj.
 1. Nemci su na 2. mestu po potrošnji piva – godišnje svaki Nemac popije 107 litara piva. Najveći festival piva je Oktoberfest u Minhenu, gde se popije preko pet miliona litara piva.
 1. Reč hamburger potiče iz Hamburga, drugog po veličini grada u Nemačkoj. Burg na nemačkom znači utvrđenje. Hamburger u nemačkom jeziku predstavlja stanovnika grada Hamburga, slično kao što su Frankfurter ili Viner, imena čuvenih mesnih proizvoda i stanovnici gradova Frankfurta i Beča.
 1. Najveća robna kuća u kontinentalnoj Europi je KaDeWe (Kaufhaus des Westens) u Berlinu, sa više od 60.000 kvadratnih metara prostora!
 1. Najviše klubova ljubitelja fudbala na svetu ima Nemačka.
 1. Do 2012., nemački sportisti osvojili su ukupno 1.662 olimpijskih medalja (od 1896-2012), odnosno više od bilo koje druge zemlje u svetu osim SAD.
 1. Mnogi poznati muzički umetnici su rođeni u Nemačkoj: Bach, Händel, Beethoven, Šuman, Brams, Mendelssohna, Vagner i Štraus. Dok su neki od najvećih svetskih filozofa bili su Nemci: Kant, Hegel, Šopenhauer, Niče, Heidegger.
 1. Nemačka je tek 2010. godine otplatila ratnu odštetu iz Prvog svetskog rata koja je predviđena Versajskim ugovorom. Isplate su stopirane početkom tridesetih godina prošlog veka zbog globalne finansijske krize, a vlada Adolfa Hitlera ih nikad nije ponovo pokrenula. Posle Drugog svetskog rata dogovoreno je da će isplata ratne odštete iz prethodnog rata ponovo početi kad se Nemačka ujedini, što se i desilo nakon pada Berlinskog zida, a poslednja rata isplaćena je pre pet godina.
 1. Negiranje holokausta je zločin u Nemačkoj.
 1. Potomci supruge Hitlerovog ministra za propagandu Jozefa Gebelsa članovi su danas najbogatije porodice u Nemačkoj. Naime, pre nego što se udala za Gebelsa, Magda je bila udata za industrijalca Gintera Kvanta s kim je imala sina Haralda čija deca su danas teška oko 25 milijardi funti.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja