Veličanstveni Klementinum

Veličanstveni klementinum

 
Biblioteka Klementinum, prelepi spomenik barokne arhitekture, prvi put je otvorena 1722. godine.

Prostire se na čak 20.000 kvadratnih metara, zbog čega je drugi po veličini kompleks zgrada u Pragu – od njega je veći samo Praški zamak. Nalazi se u blizini Karlovog mosta.

Biblioteka sadrži preko 20 000 retkih knjiga i čuva najvažnija dela češke književnosti, materijale koji su pripadali danskom astronomu Tihu Braheu i moravskom filozofu Janu Amosu Komenskom i još mnoga druga dela.

Raskošni svod i zidovi ukrašeni su feskama Jana Hibla, slike na kupoli predstavljaju Hram Mudrosti, a u središtu dvorane dominiraju veliki globusi postavljeni u pravoj liniji.

Po nekim istorijskim izvorima, na ovom mestu se još u 11. veku nalazila kapela podignuta u čast Svetom Klementu (papi Klimentu I). Vekovima je velelepno zdanje služilo kao dominikanski manastir, da bi 1556. godine na tom mestu bio osnovan jezuitski univerzitet, u kome su studirali mnogi poznati evropski astronomi i fizičari. Godine 1781. direktor Karel Rafael Ungar ustanovio je Nacionalnu biblioteku. Mnogo vremena u ovoj biblioteci proveo je i Nikola Tesla dok je živeo u Pragu.

Interesantno je da je tek nedavno otkrivena još jedna izuzetna kolekcija knjiga koje su pripadale Hajnrihu Himleru, šefu Hitlerovih SS odreda – reč je o više od trinaest hiljada naslova iz oblasti veštičarenja i okultizma.

Neke od retkih knjiga poslate su Googlu zbog skeniranja i s vremenom će biti dostupne na Google Books.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja