AGENCIJA ZA PREVOĐENJE
Global Translation House

Gundulićev venac 12,
Beograd (Stari grad)

PON-PET 10.00h – 18.00h
+381 64 91 17 752

Najprevođenije knjige svih vremena

Najprevođenije knjige svih vremena

 
1.Sveto pismo (Biblija) je najprodavanija knjiga u istoriji.

Sveto pismo prevedeno je u celini ili parcijalno na 2.527 jezika. Kompletna Biblija koja se sastoji od Starog zaveta i Novog zaveta sada postoji na 469 jezika. Novi zavet je preveden na 1.231 jezika, a pojedine knjige Biblije još na 827 jezika. Prevod Biblije postoji na 1.062 azijska i pacifička jezika, 739 afričkih i 512 severno i južnoameričkih jezika. Biblija je prevedena na 210 jezika Evrope i Bliskog istoka, prevod postoji i na esperanto. Poslednji prevod je urađen na čuvaški jezik koji koristi 1,7 miliona Čuvaša u evropskom delu Rusije.

2. Pinokio
je glavni lik dečjeg romana Karla Kolodija, poznat po svom malom nosu koji poraste svaki put kada slaže. Ovaj književni lik je jedan od najvažnijih likova u dečjoj književnosti. Prema knjizi nastalo je nekoliko filmova i pozorišnih predstava. Knjiga je danas dostupna na čak 260 svetskih jezika.

3. Mali princ 

je najpoznatija novela francuskog pilota Antoana de Sent Egziperija iz 1943. godine. Jedna je od najprodavanijih knjiga na svetu. Zanimljivo je da je ilustrovana vlastitim piščevim crtežima koje je autor koristio da opiše likove. Prevedena je na čak 180 svetskih jezika.

4. Dvadeset hiljada milja pod morem

Autor ove knjige je Žil Gabrijel Vern, pionir naučne fantastike i čuveni francuski pisac. U ovom romanu predviđena je između ostalog izgradnja podmornice s ljudskom posadom i osvajanje Južnog pola. Knjiga je izašla 1870. godine i do danas je prevedena na čak 174 jezika. Žil Vern je drugi naprevođeniji autor na svetu, a nalazi se između engleskih pisaca Agate Kristi i Vilijama Šekspira.

5. Andersenove bajke Danac Hans Kristijan

Andersen, tvorac ovih predivnih bajki se smatra najznačajnijim imenom kada se govori o bajkama uopšte. Njegova dela prevedena su na 153 svetska jezika. Interesantno je da je njegov otac bio stolar a majka nepismena pralja, dok se Hans neredovno školovao. Svetsku slavu donele su mu pripovetke za decu, bajke među kojima su najpoznatije „Carevo novo odelo“, „Ružno pače“, „Snežna kraljica“, „Devojčica sa šibicama“. On je u svoje bajke unosio i mnoge likove iz svog života. Tako su Palčica i princeza iz bajke „Princeza na zrnu graška“ ustvari Henrieta, kći admirala Vulfa, a u priči „Verenici“ se javlja Riborga Voigtova u koju je dugo bio zaljubljen.

6. Asteriks

je najverovatnije napopularniji francuski strip na svetu, stvoren 1959. godine, čiji je glavni lik izmišljeni junak Asteriks. Autor serije popularnih francuskih stripova je Rene Gošini, dok je za ilustraciju bio zadužen Alber Uderzo. Prevedeni su na 112 svetskih jezika, pa čak i na latinski i starogrčki. Delo ima i svoju ekranizaciju kroz nekoliko popularnih filmova o Asteriksu i Obeliksu.

7. Kuran ili Koran Sveta knjiga islama,

prvobitno napisana na arapskom jeziku, sadrži „Božje reči upućene proroku Muhamedu“. Koran predstavlja jedinstven i najvažniji oslonac u razvoju islamske civilizacije u životu muslimana. Cenjen kao božje slovo, istovremeno je postao standard i model pisanog i govornog arapskog jezika. Koran je danas preveden na 112 jezika.

8. Alisa u zemlji čuda

je roman koji je napisao engleski pisac Čarls Latvidž Dodžson. Delo se smatra jednim od najkarakterističnijih predstavnika takozvanog žanra literarnog apsurda, a njegova naracija i struktura imale su ogroman uticaj, prvenstveno u žanru fantastike. Knjiga govori o devojčici po imenu Alisa koja, nakon što propadne kroz zečju rupu, dospeva u svet mašte u kome žive neobična i antropomorfna stvorenja. Knjiga je izašla 1865.godine i do danas je prevedena na 97 svetskih jezika.

9. Avanture Tintina

je naziv serije stripova koje je nacrtao i osmislio Belgijanac Žorž Remi, poznatiji pod umetničkim imenom Erže. Strip se prvi put pojavio 1929. godine u dečjem dodatku belgijskog časopisa „Dvadeseti vek“. Serija stripova „Avanture Tintina“ koja je prevedena na 96 jezika postigla je veliki uspeh širom Evrope i sveta. Na našim prostorima „Avanture Tintina“ su objavljivane u Eks almanahu i Politikinom zabavniku. Tintin je početkom 21. veka dobio i svoju animiranu verziju. Realizaciju animirane 3D filmske trilogije Tintin radili su Stiven Spilberg i Piter Džekson.

10. Alhemičar

je delo poznatog, savremenog pisca Paola Koelja koje mu je donelo i upis u Ginisovu knjigu rekorda. Knjiga je do sada prevedena na 67 svetskih jezika.

11. Hari Poter

je ime serije knjiga škotske književnice Dž. K. Rouling. Za ovim knjigama poludeo je ceo svet. Knjige o Hariju Poteru su prvenstveno namenjene starijoj deci, ali imaju obožavatelje svih godišta. Prema autorki, Džoan Ketlin Rouling, priče su se pojavile u njenoj mašti, sasvim formirane, dok je bila u vozu od Mančestera do Londona. Njeno omiljeno mesto na kom je napisala prvu knjigu bio je edinburški kafić, dok je pila nebrojene šolje kafe. Knjiga je prevedena na čak 67 svetskih jezika, a do danas je prodato više od 300 miliona primeraka.

12. Pipi Duga Čarapa

Ko još nije čuo za simpatičnu devetogodišnju devojčicu koja zajedno s majmunom Fikom i velikim tačkastim konjem živi u Vili Vilekuli. Autor ove predivne dečje knjige je Astrid Lindgren. Knjiga je izašla 1945.godine i od tada je prevedena na 64 jezika.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja