Italija, najveći muzej na otvorenom

ITALIJA, najveći muzej na otvorenom

 
Italija je država koja je više od 400 godina krojila razvoj evropske umetnosti i čuva najveća umetnička blaga na svetu. Oduvek je bila umetnički centar i žarište mnogih pravaca evropske umetnosti. I danas je centar svetskih modnih dešavanja, sinonim za vrhunski dizajn i arhitekturu, kvalitetnu muziku, prepoznatljiva po brojnim turističkim znamenitostima, vrhunskom vinu i uopšte po dobrom ukusu.

Čak 47 znamenitosti Italije nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Ljubitelje umetnosti najviše privlače Rim, Firenca i Venecija. U pogledu regija (ukupno ih ima 20) posebno se ističe Toskana koja je verovatno najveće skladište umetnosti u svetu, obuhvata sve, od vanrednih slika i skulptura, fresaka do arhitektonskih remek – dela.

Kroz svoju istoriju razvoja umetnosti, Italija je najveći vrhunac dosegla u doba renesanse. Upravo je Italija odigrala vodeću ulogu u razvijanju renesanse i to prvenstveno grad Firenca, a zatim i Padova, Rim, Venecija, odakle se širio uticaj na sve evropske umetničke i društvene oblasti. To je i period kada su živeli i radili najveći svetski umetnici: Leonardao da Vinči, autor čuvenih slika Mona Liza i Tajna večera, Mikelanđelo Buonaroti koji je oslikao Sikstinsku kapelu, Rafaelo Santi, Sandro Botičeli i mnogi drugi umetnici. Zahvaljući ovim nadarenim umetnicima, umetnici po prvi put bivaju cenjeni i priznati kao stvaraoci. Doba renesanse u Italiji obeležila je i gradnja najveće hrišćanske crkve na svetu – bazilike sv. Petra.

Italijanski slikar Mikelanđelo Merizi da Karavađo, autor čuvenog dela David sa Golijatovom glavom, ubraja se među najcenjenije slikare svih vremena. Bio je začetnik baroknog slikarstva i prvi pravi slikar ovog pravca.

Tri najveća italijanska književnika svih vremena su Dante Aligijeri, autor besmrtnog dela „Božanska komedija“ koje je postavilo temelj italijanskom književnom jeziku, zatim Frančesko Petrarka, autor dela „Kanconijer“ i Đovani Bokačo, autor čuvenog dela „Dekameron“.

Inspiraciju u italijanskim gradovima potražio je čak i čuveni Šekspir, pa je tako Verona grad s najpoznatijim svetskim ljubavnicima, Romeom i Julijom.

Kolevka opere je Italija. Pojavila se početkom 16. veka na dvorovima severne Italije i ubrzo je bila prihvaćena u celoj Evropi. Prva opera komponovana je 1598.godine. Bila je to Dafne, italijanskog kompozitora Jakopa Perija, iza koje je ubrzo došla i njegova Euridika (1600), prva opera preživela do danas.

Zanimljiva je i činjenica da Italija ima preko 3.000 muzeja, od kojih su napoznatiji Vatikanski muzej u Rimu, Galerija Ufiči u samom srcu Firence, Akademija slavnih, Muzej u Veneciji koji se smatra jednim od najboljih muzeja u Evropi, Santa Marija dela Skala u centru Siene, muzej Sforcin zamak u Milanu i Muzej savremene umetnosti Pegi Gugenhajm u Veneciji.

Filmski festival u Veneciji je najstariji i jedan od najuglednijih filmskih festivala na svetu. Festival je osnovao grof Đuzepe Volpi 1932. Italijanski film je svoju renesansu doživeo sredinom 20. veka. Među najpopularnijim filmskim žanrovima bili su špageti – vesterni. Pionir ovih vesterna bio je čuveni Serđo Leone kome je film „Bilo jednom na Divljem zapadu“ doneo svetsku slavu. I šta bi film bez muzike? Jedan od najuticajnijih svetskih kompozitora filmske muzike savremenog filma je upravo italijanski kompozitor Enio Morikone.

Svetsku slavu donelo je filmsko platno i mnogim italijanskim glumicama poput Sofije Loren, Đine Lolobriđide, Klaudije Kardinale, Izabele Rozelini i Monike Beluči. Mnoge od njih smatraju se najlepšim ženama sveta.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja