AGENCIJA ZA PREVOĐENJE
Global Translation House

Gundulićev venac 12,
Beograd (Stari grad)

PON-PET 10.00h – 18.00h
+381 64 91 17 752

Vatikan država u gradu

VATIKAN - Država u gradu

 
Vatikan odnosno Vatikanska država je najmanja država u Evropi – površine svega 0,44 kvadratna kilometra. Nalazi se u okviru glavnog grada Italije, Rima,i smatra se centrom hrišćanstva. Vatikan je pod upravom Svete stolice, crkvenog središta Rimokatoličke crkve. Na čelu države je papa (il papa), poglavar Rimokatoličke crkve. Vatikan je ime dobio po bregu (drevni Ager Vaticanus) na kome se nalazi, a zauzima područje koje se proteže od desne obale reke Tibar i uključuje mali brežuljak, nekada poznat kao Vatikan.

Uprkos svojoj veličini, Vatikan ima sopstveni sud, policiju, medije, izdaje svoj novac, štampa svoje poštanske markice, izdaje pasoše, ima svoju zastavu i svoju himnu, zapravo sve elemente državnosti.

Sâm Vatikan ima oko 1000 stanovnika, dok oko 500 ljudi radi u gradu, a stanuju izvan zidina Vatikana. Vatikansko državljanstvo nije uslovljeno rođenjem u državi, već imenovanjem na različite funkcije; vatikansko državljanstvo ima približno 800 osoba, od toga je više odpolovine vatikanskih diplomata, dok sudrugi državljani Vatikana brojni kardinali (i cardinali), pripadnici švajcarske garde i drugi crkveni dostojnici.

Švajcarska garda (la Guardia Svizzera pontificia), jedna od znamenitosti Vatikana, još od srednjega veka brine za bezbednost pape. Za pripadnike švajcarske garde biraju se isključivo muškarci, starosti između 19 i 30 godina, koji moraju da imaju švajcarsko državljanstvo i moraju da budu katolici, propisana je čak i telesna visina koja mora da iznosi najmanje 1,74 metra. Ova garda je osnovana još davne 1505. godine. Interesantno je da je njihovu odeću osmislio Mikelanđelo lično.

Papa ima i svoje lično obezbeđenje koje se 1981.godine nije pokazalo u najboljem svetlu jer nije uspelo da spreči atentat. Posle tog incidenta mu je „Mercedes-Benz“ napravio novo, zaštićeno neprobojnim staklima vozilo koje se popularno zove „papa-mobil“.

Vatikan je turistički najposećenija država na svetu u odnosu na broj stanovnika. Godišnje ga poseti čak 5,5 miliona turista. Površina države je 0,44 kvadratna kilometra, pa se može prepešačiti uzduž i popreko za nekoliko minuta. Veći deo teritorije je nedostupan turističkim posetama. Veliki deo površine zauzimaju vrtovi koji se prostiru po padinama brda Mons Vaticanus. Vatikanske bašte su među najlepše negovanim u svetu. O cveću i drugom rastinju stalno brine 20 baštovana. Bašte krase i predivne fontane od kojih je najpoznatija fontana Galeon iz XVII veka. Državi pripada još 28 crkava i drugih znamenitosti razbacanih po Rimu i njegovoj okolini. Od svih znamenitosti, posebno se izdvajaju Trg Svetog Petra, Bazilika Svetog Petra, Vatikanski muzej i biblioteka kao i Sikstinska kapela.

Centralni deo Trga Svetog Petra ukrašava 25,5 metara visok obelisk, koji datira iz XIII veka pre Hrista, iz Egipta. U Rim je preseljen u I veku. Trg je okružen sa 284 dorska stuba koje je konstruisao Bernini, vodeći umetnik svog vremena. Na Trgu je i jedinstveni spomenik renesansne umetnosti, crkva Svetog Petra.

Bazilika Svetog Petra (Basilica di San Pietro in Vaticano) je najistaknutija građevina u Vatikanu. Ona je ujedno i jedno od najsvetijih mesta hrišćanstva, jer se u njoj nalazi grobnica Sv. Petra.Tu su i mermerna skulptura Isusa Hrista, mermerne figure apostola i Mikelanđelovo remek-delo „Pieta“. Bazilika je izgrađena u XV i XVI veku, na mestu starohrišćanske bazilike Svetog Petra koju je izgradio car Konstantin. Baziliku je projektovao italijanski graditelj i slikar Bramante. Izgradnji bazilike doprineo je genijalni Mikelanđelo svojim idejnim rešenjem kupole bazilike.

Vatikanski muzej (i Musei Vaticani) čine mnogobrojne raskošne prostorije u kojima su smeštena mnoga remek-dela koje su pape sakupljale vekovima.Od renesanse do današnjih dana nije bilo velikog umetnika koji u ovim prostorijama nije ostavio traga. Muzej Pio Clementino sadrži izvorna dela renesanse i antike. Muzej Chiaramonti sadrži većinom rimske kipove, dok njegova galerija Lapidaria sadrži više od tri hiljade kamenih pločica i natpisa, što predstavlja najveću svetsku zbirku te vrste. Ukoliko biste za razgledanje svake slike u Vatikanskim muzejima iskoristili tačno jedan minut, bilo bi Vam potrebne četiri godine da ih sve razgledate. Iz muzeja je moguće izaći u dva prelepa vatikanska parka, a u Vatikanskom muzeju su čak i spiralne stepenice umetničko delo.

Sikstinska kapela je sagrađena krajem XV veka po nalogu pape Siksta IV, po kome je i ponela naziv. Papa je poverio oslikavanje kapele najboljim slikarima svog doba: Mikelanđelu i Botičeliju. Turistima najveću pažnju privlače Mikelanđelova freska „Strašni sud“ i Biblija iz IV veka, pisana rukom, koja se nalazi u Sikstinskoj sali. Sikstinska kapela je mesto gde posle smrti pape Kanklav vrši izbor njegovog naslednika. Da li je izbor naslednika u toku ili je završen, objavljuje se spoljašnjem svetu dimom. Crni dim iz dimnjaka kapele označava zasedanje Kanklava, a beli dim da je izbor pape završen.

Po količini uticaja, predrasuda, mistike i spletki, Vatikan je i dalje najzagonetnije mesto na svetu. Danas se o Vatikanu snimaju dokumentarci, pišu bestseleri, dok se  turisti  smenjuju iz časa u čas.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja