Španija, domovina vina

ŠPANIJA, domovina vina

 
Španija je treći najveći proizvođač vina na svetu, odmah iza Francuske i Italije. Sa 1,16 miliona hektara namenjenih uzgajanju grožđa, i dalje je zemlja s najvećim prostranstvom pod vinogradima u Evropskoj uniji i u svetu (30% ukupne površine u EU, slede Francuska i Italija sa oko 22% svaka, što predstavlja oko 15% u svetu).

Veruje se da je proizvodnja vina u Španiju stigla zajedno s Feničanima – oko hiljadu godina pre Hrista. Proizvodnja vina se razvijala i za vreme vladavine Rimljana. Nakon pada Rimskog carstva, većinu Španije osvojili su Mauri koji su u skladu sa uverenjima svoje religije (islam) zabranili alkohol. Prerada grožđa je ponovno zaživela tek nakon španske Rekonkviste krajem 15.veka. Tragedija epidemije filoksere u Francuskoj sredinom 19.veka imala je pozitivne posledice na Španiju – francuski vinari napustili su svoje razorene vinograde i prešli Pirineje, donoseći sa sobom nove tehnike i stilove proizvodnje koji su uveliko pomogli poboljšanju kvaliteta španskog vina.

Španija se danas odlikuje brojnim vinskim regijama. Čak 66 vinskih regija ponosi se oznakom Denominación de Origen (DO) koja garantuje vrhunska vina proizvedena po strogo određenim pravilima.

Najpoznatije španske vinogradarske zone u svetu su Rioja koja se nalazi u centralno-severnoj Španiji, pored reke Ebro, Priorat i Ribera del Duero gde se proizvodi jedno od najskupljih vina na svetu – Vega Sicilija.

Španija ima preko 600 autohtonih vrsta vinove loze, no većina proizvodnje utemeljena je na dvadesetak sorti u koje se ubrajaju tempranillo, garnache, albariño i verdejo, te internacionalne sorte poput kaberne sovinjona, šardonea, širaza, merloa i sovinjon blanka. Najprisutnija sorta je airen, koja se ujedno ponosi titulom najsađenijeg grožđa na svetu – iako se van Španije gotovo i ne može naći!

Najpoznatije špansko piće u svetu je svakako šeri, pojačano, slatkasto vino sa čak 15 do 21% alkohola. U Španiji se ovo vino najčešće pije uz zalogaje hrane (las tapas*). Poznato je da su ga španski moreplovci često nosili na svoja putovanja, a poznata je i činjenica da je Magelan, kada se 1519. godine pripremao za put oko sveta, potrošio više novca na šeri nego na oružje. Šeri se inače proizvodi jedino u Andaluziji. Postoji nekoliko stotina proizvođača, ali samo šest za koje se smatra da su vrhunski i čiji šeri može da se nađe u skoro celom svetu, a to su: „Gonzalez Byass“, „Antonio Barbadillo“, „Pedro Domecq“, „Vinicola Hidalgo“, „Emilo Lustau“ i „Sanchez Romate“.

Vrhunski poznavaoci vina predložiće Vam vino – Vega Sicilia – najbolje špansko vino, već dugo na listi najpoznatijih svetskih vina. Vino koje se pravi od čak tri vrste grožđa: tempranilo, kaberne sovinjon i merlo. Ima boju crvene trešnje s blagim nijansama rubina. Na mirisu ovog vina izražene su eksplozivne note voća, trešnje, smokve, engleskog duvana i mentola.

Po penušavim vinima proslavila se i svetski znana regija Katalonija – Penedes, gde se godišnje proizvede oko 95% španskih penušavih vina. U prošlosti su špansko penušavo vino nazivali Španski šampanjac. Upotreba ove reči danas nije dozvoljena jer je šampanjac zaštitni znak francuske pokrajine Šampanja.

Interesantno je da Španija proizvodi gotovo istu količinu vina kao i Italija i Francuska, ali ga Španci odmah popiju, tako da se vrlo malo toga izvozi. To je šteta jer španska vina umeju da budu izvrsna, sa svojom kombinacijom finese, karakterom francuskog vina i sunčanog mediteranskog kvaliteta Italije. Dobro špansko vino je svetlo i osvežavajuće kao sok od grožđa. Odležalo u drvenom buretu, zatim u flaši, ono ima jedinstvenu aromu koja nema svoju cenu.

*Zakuska od sitnih zalogaja koja se konzumira da zabašuri glad između ručka i večere. Neki smatraju da ju je izmislio španski kralj Alfonso X koji je usled bolesti uzimao sitne zalogaje hrane u kombinaciji s dosta vina.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja