AGENCIJA ZA PREVOĐENJE
Global Translation House

Gundulićev venac 12,
Beograd (Stari grad)

PON-PET 10.00h – 18.00h
+381 64 91 17 752

Nemačka - mesta koja treba posetiti

Nemačka - mesta koja treba posetiti

 
Berlin

Berlin je najposećeniji grad u Nemačkoj. Svako ko je upoznao ovaj grad zaljubio se u njega, jer nudi za svakog ponešto.

Najpoznatiji spomenici su Berlinski zid (Berliner Mauer) i Brandenburška kapija (Brandenburger Tor). Nakon pada Berlinskog zida Brandenburška kapija je postala simbol udružene Nemačke. Nalazi se na Pariškom trgu.

Turiste privlači i Berliner Fernsehturm, televizijski toranj visok 368 metara, odakle se pruža prelepi pogled na Berlin. U samoj kugli nalazi se čuveni Telecafe, u kom možete pojesti ili popiti neke od vrhunskih kulinarskih specijaliteta Berlina.

Rotenberg Ob Der Tauber

Gradić Rotenberg Ob Der Tauber je kao grad iz neke dečije knjige. Predivna arhitektura sa puno raznobojnog cveća u prozorima čine da ovaj grad izgleda kao iz bajke. Ovaj gradić inspirisao je i ljude iz Wallt Disney-a pa su i mnogi filmovi snimani baš ovde.

Veruje se da je davne 1100-1200. godine, na uzvišenju iznad reke Tauber, izgrađena tvrđava i od tada kreće razvoj grada. Gradske zidine u dužini od 3 kilometra okružuju grad i danas se svako veče zaključavaju. Iako je preživeo pustošenje zbog kuge i jedno vreme bio u potpunosti napušten, danas važi za jedan od najočuvanijih evropskih gradova. Poznat je još i kao grad u kojem je Božić tokom cele godine. Zato i ne čudi otkud magična atmosfera jer je stalno ukrašen i svečano okićen. Prepun je domaćih radionica u kojima se proizvode ukrasi, nakit i suveniri. U gradiću postoje i božićni muzej koji je otvoren 365 dana, muzej porculanskih lutki i muzej kriminala i srednjevekovnih sprava za mučenje.

Vitenberg

Vitenberg je prekrasan srednjovekovni grad, a najpoznatiji je po Martinu Luteru i njegovih 98 teza koje je zakačio za crkvu, čime je pokrenuo protestantsku reformaciju katoličke crkve.

Porta Nigra

Najstariji nemački grad Trir krije mnoge turističke atrakcije, od kojih najveću pažnju privlače starorimska gradska vrata Porta Nigra, najočuvaniji spomenik iz rimskog doba.

Grad je osnovan u 16. veku pre Hrista, pod zaštitom je UNESC-ove svetske baštine zbog ostataka Rimskog carstva.

Od ostalih zanimljivosti u ovom gradu možete videti impresivne ostatke Rimskog carstva (Rimski most, Porta Nigra, Amfiteatar, Barbarine toplice), kuću Karla Marksa nemačkog filozofa koji je bio utemeljitelj komunizma, Konstantinovu baziliku u kojoj se zbog svoje dobre akustičnost održavaju mnogi koncerti, a tu je i čuvena Trierska katedrala u kojoj se čuva tunika za koju se veruje da ju je nosio sam Isus Hrist kada su ga razapinjali na krst.

Bremen

Bremen je najmanja pokrajina od 16 nemačkih država-pokrajina. Grad je poznat po svom univerzitetu, u okviru kog se nalazi i Umetnička akademija, a od nedavno i Univerzitet Jakobs. Nalazi se u severnom delu Nemačke i poznat je i kao arheološko nalazište.

Bavarska

Najposećenija u Nemačkoj je Bavarska oblast, sa predivnom prirodom, planinama i jezerima.

Atmosferu iz prošlosti dočarava tajanstveni svet neobičnog vladara, bavarskog kralja Ludvika II, sa njegovim romantičnim i bajkovitim zamkovima. Bavarskog kralja Ludvika II nazivaju bajkovitim kraljem (Märchenkönig), jer je sve vreme živeo u svom romantičnom, nerealnom svetu, što ga je na kraju koštalo i prestola. Za vreme njegove vladavine sazidana su dva veličanstvena zamka   Nojšvanštajn (Neuschwanstein) i  Herenkimze (Herrenchiemsee) i dvorac Linderhof, koji je jedini završen za vreme njegovog života. Tri čudesna bavarska dvorca, sagrađena po zamislima kralja Ludviga Drugog, tadašnju državu doveli su do bankrota, zbog čega je ovaj vladar uhapšen i proglašen „neuračunljivim“. Građevine koje su bile kraljev san, nalaze se u šumovitom alpskom ambijentu južne Nemačke i odavno su opravdale sav novac uložen u njih. Od otvaranja , ove zamkove je posetilo više od 100 miliona turista.

Severna Frizijska ostrva

Lanac niskih ostrva koji se proteže duž holandske i nemačke obale do ušća reke Labe. Periodična sleganja, oluje i poplave stvorile su ovaj dugi lanac ostrva odvojen od kopna uskim pojasom plićaka, što ovaj deo čini izuzetno zanimljivim.

Ostrvo Zlit

Najveće nemačko ostrvo u Severnom moru, ujedno je i četvrto po veličini u Nemačkoj. Na najsevernijem ostrvu Nemačke  nalaze se brojni turistički centri, a krase ga i dugačke peščane plaže. Zanimljivo je da ostrvo konstantno menja oblik. Ostrvo je jedinstveni region u Nemačkoj, jer je deo Frizijskih ostrva i ima jedinstveni dijalekat, sa elementima: holandskog, danskog i engleskog jezika.

Ostrvo Rigen

Najveće ostrvo Nemačke, smešteno je u Baltičkom moru. Na istočnoj obali ostrva postoje brojna mesta za odmor turista. U centralnom delu ostrva  nalazi se glavni i najveći grad, Bergen na Rigenu. Takođe, na ostrvu se nalaze i tri zaštićena prirodna rezervata. Pretpostavlja se da su ljudi naseljavali Rigen još od IV veka pre naše ere.

Plaža u Rostoku

Rostok se nalazi u pokrajini Maklenburg-Zapadna Pomeranija. Ima blizu 200.000 stanovnika, a pored Kila i Libeka, najveća je luka na nemačkoj obali Baltika.

Katedrala u Kelnu

Sa svojih 157 metara visine, Kölner Dom predstavlja drugu najvišu katedralu u Nemačkoj, a treću u svetu. Gradnja ove crkve počela je 1248. godine, a sa prekidima je trajala sve do 1880. godine. Kölner Dom  je remek delo gotike, projektovano u obliku latinskog krsta, koje je od 1996. pod zaštitom UNESCA. Nalazi se u samom centru grada.

Bogorodična crkva u Drezdenu

Dresdner Frauenkirche je protestantska barokna crkva, čiju je gradnju započeo Georg Ber 1726. godine. Mnogi veruju da je ovo jedna od najlepših evangelističkih crkava u Nemačkoj. U II svetskom ratu je potpuno uništena, a sa obnovom se krenulo tek 1991., da bi 2005. ponovo bila otvorena.

Opera u Drezdenu

Semperoper je najpoznatija operska kuća u Nemačkoj, smeštena je u blizini reke Elbe. Ovo zdanje interesantnog oblika je ujedno i baletska kuća. U ovoj zgradi su se odigrale mnoge premijere, uključujući najveća dela Riharda Vagnera i Riharda Štrausa.

Muzej Mercedesa

Mercedesov muzej nalazi se u Štutgartu. Muzej predstavlja istoriju mercedesa. Zgrada u koju su eksponati smešteni je poput samih eksponata vrlo zanimljiva, građena je za potrebe muzeja i arhitektonski je potpuno nesvakidašnja, o jedinstvenosti objekta svedoči i to da je njena forma uzeta za zaštitni logo muzeja. Izložbeni prostor obuhvata 16.500 kvadratnih metara.

 Oktobarfest

Jedan od najčešćih ciljeva putnika je Oktobarfest u Minhenu, koji obiđe i do pet miliona posetilaca svake godine. Ovaj fest najveća je atrakcija Minhena i najveći svetski narodni festival, traje 16 dana i održava se svake godine u periodu od pretposlednje nedelje septembra pa sve do prve nedelje oktobra meseca. Manifestacija se održava u centru Minhena, na 42 hektara prostora, u čijem krugu se nalaze ogromne pivarske tente, pivnice, te otvoreni prostori sa stolovima i klupama za goste. Ovde možete da probate vrhunska piva iz minhenskih pivara  i uživate u tradicionalnim jelima.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja