Kineska imena - mudrost i iskustvo na prvom mestu

Kineska imena - mudrost i iskustvo na prvom mestu

 
U Kini je porodica najvažnija, a deca su njihovo najveće blago. Da bi se rodili zdravi i jaki, svi članovi porodice se staraju o trudnici i još nerođenom detetu.Trideseti dan po rođenju deteta ima poseban značaj, jer se tada detetu bira ime. Ime daje najstariji član porodice.

Kinezi mnogo vode računa o imenu deteta, tako da svako ime nosi određeno značenje koje pored znakova za prezime, sadrži jedan ili dva znaka koji mogu da ukazuju na položaj deteta u porodici ili želje roditelja za budućnost potomka. Sva muška imena uglavnom sadrže reč za moć, moralnost i plemenitost, postoje i imena povezana s nasleđem predaka, patriotizmom, fizičkom snagom i zdravljem. Ženska imena su obično povezana s pojmom lepo, i iskazuju žensku ljupkost, nežnost, gracioznost i sl.

Kineska imena se uglavnom sastoje od jednog ili dva karaktera, kad se doda prezime, puno ime i prezime, čine ga dva ili tri karaktera. Kinezi najpre pišu prezime, a potom ime. Mnogo Kineza osim zvaničnog imena ima i nadimak. To je ime kojim su ga roditelji ili bliski mu ljudi oslovljavali dok je bio dete.

Kada se nađemo u Kini, Kinezi često insistiraju da uzmemo kinesko ime kako bi lakše s nama komunicirali. A kada oni odu u drugu zemlju uzimaju ime iz te zemlje koje im se najviše sviđa. Nakon proslave prvog rođendana, godišnjicama se više ne poklanja posebna pažnja. Jednostavno smatraju da su sa svakim početkom nove godine za jednu godinu stariji.

U suprotnosti s nama koji s mnogo više radosti proslavljamo svoje rođendane dok smo mladi, tradicionalno je u Kini najvažnija 60. godišnjica. Ceni se mudrost i iskustvo starijih osoba, a pored toga, tada se ulazi i u nov životni ciklus (pet puta 12 godina). Dakle 60. godišnjica se u Kini slavi punim sjajem. Najvažnije jelo na trpezi su rezanci jer simbolizuju dug i zdrav život.

Danas većina mladih Kineza rado preuzima zapadne običaje vezane za proslavu rođendana, dok se starije osobe još uvek ponašaju u skladu s tradicijom, pa za rođendan, u skladu s lokalnim običajima, još uvek poklanjaju crvene koverte s novcem.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja