AGENCIJA ZA PREVOĐENJE
Global Translation House

Gundulićev venac 12,
Beograd (Stari grad)

PON-PET 10.00h – 18.00h
+381 64 91 17 752

Koliko je zahtevno učenje Kineskog jezika

Koliko je zahtevno učenje Kineskog jezika?

 
Kineski jezik govori čak 1,3 milijarde ljudi.To je najrašireniji maternji jeziki jedan od najstarijih pisanih jezika. Kineski jeste jezik,ali je i jezička grupa iz porodice sino–tibetanskih jezika koji govore Han Kinezi.

Među regionalnim varijantama kineskog jezika postoji velika raznovrsnost. Mnogi dijalekti govornog kineskog razlikuju se u toj meri da se govornici uzajamno ne mogu razumeti. Standardni govorni, mandarinski jezik, zasniva se na pekinškom dijalektu i zvanični je jezik Narodne Republike Kine.

Učenje kineskog jezika se u mnogočemu razlikuje od učenja drugih jezika jer je povezano s njihovom istorijom, kulturom i tradicijom. Bez razumevanja kineske kulture je učenje kineskog jezika gotovo nemoguće.

Najzanimljiviji deo kineskog jezika je njihovo pismo. Smatra se da postoji oko 60.000 karaktera. Za normalnu komunikaciju, čitanje novina i svakodnevi život, smatra se da je dovoljno oko 2.500 karaktera, a za studiranje, usavršavanje, čitanje stručne literature oko 6.000 karaktera.

Ono što buni većinu ljudi je da li je karakter slovo. Ne, karakteri kineskog jezika ne predstavlju slova abecede ili pak slogove. Karakter može imati samostalno značenje ili da u kombinaciji s drugim karakterima gradi određeno značenje.

Koliko je zahtevno učenje kineskog jezika?

U poređenju sa nekim drugim jezicima poput latinskog i francuskog, kineski jezik je mnogo jednostavniji. Nema slaganja glagola, razlike između jednine i množine i sl. Za učenje kineskog jezika koristi se sistem zapisivanja u latinici koji se naziva pinjin i zvanični je međunarodni standard za zapisivanje kineskog jezika. Da li je teško? Da, jeste, savladati kineski je izazov, ali vam ne treba ništa više vremena nego što biste posvetili učenju nekog drugog jezika.

Zašto učiti kineski? To je jezik koji govori svaka peta osoba na svetu. Treba uzeti u obzir da je kineska ekonomija najbrže rastuća ekonomija u svetu, tako da vam znanje ovog jezika može otvoriti nove poslovne mogućnosti.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja