Japanski školski sistem- jedan od najboljih na svetu

Japanski školski sistem

 
Da li ste znali da su, prema najnovijim istraživanjima, učenici iz Japana među najboljima na svetu u čitanju, pisanju i računanju? Šta je to što zapravo čini školski sistem u Japanu tako posebnim i drugačijim od ostalog sveta i čemu nas taj sistem sve može naučiti?

Koliko brzo možete da izračunate 21 x 13? Polaminuta? Minut? Probajte da pomnožite 123 x 321? To zvuči malo komplikovano, zar ne? Ali deca u Japanu i ovako teške zadatke rešavaju izuzetno brzo i to samo uz pomoć nekoliko linija, crteža i igranja.

U Japanu svako zna da množi, čak i petogodišnje dete. Međutim, oni ne uče tablicu množenja napamet, več uče da množe uz pomoć crtanja i uz igru. Japanski učitelji posvećuju pažnju kvalitetu a ne kvantitetu, odnosno podučavaju svoje učenike da znanje ne osvajaju učenjem napamet, već primenom efektivnih metoda.

Kako izgleda čas matematike u Japanu?

Čas počinje tako što učenici sačekaju učitelja uz tradicionalni pozdrav. Zadatak se ispiše na tabli, a zatim sledi i učiteljevo pitanje učenicima da li znaju rešiti ovaj matematički problem. Đak koji je prvi rešio zadatak javlja se podizanjem ruke. Učitelj mu prilazi, pogleda zadatak i zaokruži ga kao znak da je zadatak pravilno rešen. Nakon toga, učenik proverava zadatak drugog učenika koji se javio da je rešio zadatak.

Statistički izveštaji pokazuju da ukoliko učenik nekog drugog podučava nečemu što je sâm savladao, zapamtiće oko 90% gradiva, tvrde Japanci. Ukoliko učitelj samo stoji pred tablom i predaje, učenici će zbog pasivnog slušanja zapamtiti svega 40% gradiva. Zato je daleko bolji pristup da svi zajedno rešavaju zadatke i uče jedan od drugog. Takođe je veoma važno da su školski odmori kraći kako bi se proces učenja prekidao što manje. Zapravo, ključ je u motivaciji – učitelj mora neprekidno motivisati svoje đake.

Šta naši klijenti kažu o nama

Preuzmite mini rečnik

Korisni linkovi

Najčešća pitanja